onsdag 7 december 2016

Medeltiden

Fakta om medeltiden

  


Livet i staden

Det fanns många faror på medeltiden. Runt om staden byggde man en mur eller ett plank för att inte vem som helst skulle komma in. I staden bodde köpmännen med alla sina värdefulla varor. De flesta skeppen tillhör de Hansan. Det var ett handelsförbund som fraktade varor på Östersjön i sina stora skepp, som kallades koggar.



Alla som ville in i staden kontrollerades noga. Man ville inte släppa in någon fiende som kunde ställa till med bråk. Det var också farligt om någon som var sjuk kom in. Då kunde folket i staden bli smittade. Det var stor risk att dö om man fick influensan eller någon annan vanlig sjukdom,






Faror i staden



På slutet av 1300-talet var många stadsportar stängda. Då härjade digerdöden i Europa. Men den var svår att skydda sig ifrån. Nu vet vi att smittan spreds av loppor. Men på medeltiden trodde människorna att det var förtrollning. Trots att man bara har tagit i kläder så kunde man bli sjuk.





Brott och straff under medeltiden

Det vanligaste straffen på medeltiden var att man fick sitta på en stubbe och skämmas vad mahade gjort. Och människorna som gick förbi skrattade  kastade stenar och spottade  på personen som satt och skämdes på stubben. Vissa personer som hade gjort något riktigt dumt på medeltiden till exempel kallat någon hora eller sagt något kränkande ord   och då blev man avisad från staden. En bödel var en person som gick runt med en yxa och mördade folk. För att känna igen en bödel så dom inte rymde så skar dom av doms öron.

När en kille gjorde något jätte dumt så fick dom antigen böta eller hängas. Men om en tjej gjorde något dumt så fick dom bara böta inte hängas för att om dom hängdes så kunde dom andra titta under kjolen och det var helt förbjudet.








Medeltidens mat,

Man kunde äta kotunga , njurar  och ko mage. Man åt faktisk allt som fanns på djuret. på medeltiden drack man nästan aldrig vatten utan man drack öl och mjölk. Öl fick faktiskt barn också dricka. Men vuxna drack öl väldigt mycket så man kan säga att dom blev fulla. socker var väldigt ovanligt på medeltiden det var bara dom rika som hade råd med socker. Så om man ville få saker söta så använde man honung eller frukt som gjorde så det blev sött. om man tillexemel  var barn och inte hade några föräldrar så hade man ingen mat och då var barnen el barnet tvungen att kanske sto från någon som tittade åt ett annat håll.















Det fyra stånden


Först kom adel 
Sen kom prästerna 
näst sist kom borgarna 
Och sist kom bönderna. 


adeln var de som var kändast dom hade kläder med dyrt tyg och de var adeln som bestämde vem som skulle bli kung.







Kalmarunijonen 

Margareta kallade dom tre viktigaste stormännen i det tre länderna till ett möte i kalmar.
och de var då kalmar unionen startades. Det startades den 20 juli 1397. En idag firar man margaretas namnstad den 20 juli.





Hygien


Man hade badstugor på medeltiden och där kopplade man av och rengör sig. Ordet "bastu" kommer ifrån badstuga. Man var faktiskt väldigt renlig på medeltiden. Kung Magnus Eriksson gillade inte att se Stockholm på medeltiden så smutsigt så han skapade en lag. Så om man skräpade ner fick man bötesstraff. Och det kostade i svenska pengar i nu tid hela 12 000 kronor.






Ett kristet land


När medeltiden började var nästan alla människor kristna. De hade börjat tro på Gud och Jesus i stället för Tor, Oden och de andra asagudarna. Människorna började bygga kyrkor för att samlas till gudstjänst. Alla i andra länder reste från by till by för att visa hur man skulle bygga det.  









I klostret


Det fanns ju  inga sjukhus eller apotek för 1 000 år sedan för det hade dom ju inte råd med.  Och sen fanns det  inga skolor och inga bibliotek. Men på medeltiden kom människor vandrande från Tyskland och Frankrike för att bo i Sverige. Det var munkar och nunor som kom hit för att grunda kloster.

I ett kloster bor människor som valt att leva utan familj och utan några egna saker. De bor i klostret därför att de tycker att det är det bästa sättet att visa att de tror på Gud. Männen kalls munkar och kvinnor kallas nunor. De går i kyrkan flera gånger varje dag och ber ofta till Gud. Munkarna och nunnorna kunde mycket som inte nordborna lärt sig än. I deras hemländer hade utvecklingen kommit mycket längre än i Sverige. De kunde läsa och skriva.  Som nästan inga andra människor kunde göra.





'





Pesten


 när pesten kom till Sverige år 1300 och var en väldigt smittsam sjukdom.
man tror att pesten spreds från svartråttor som hade pest loppor på sig.
men människorna på medeltiden trodde något helt annat dom trodde att pesten var ett straff från gud om man hade sagt eller gjort något.
hela en tredjedel av befolkningen dog för dom hade ju inga medicine. Likbärarna jobbade dag och natt för att ta bort dom döda.
oftast var det barn som dog, Det fanns läkare på medeltiden fast dom hade ju verkligen inte dom botemedlen vi har idag. Dom läkarna som fanns som försökte rädda de som hade pesten hade som en fågelnäsa som hade massa olika kryder i sig som de trodde skulle göra så inte dom fick pesten men det funkade såklart inte. 
































fredag 2 december 2016

Magnetism





Vi testar och provar 

Magneter och mangnetism.






Jag testade att ta ett batteri och en koppartråd och satte tråden mot batteriet och tog upp en gem med en spik och då blev det el i koppartråden och jag kunde bära upp gemet.





Jag tog två magneter och satte i en bil sedan tog jag en annan magnet och körde bilen med. Och när jag körde bilen så reparerade magneterna så bilen kunde köra.






Jag tog två magneter och så satte jag det under hjärnflisspånet och då så kunde man bilda olika saker.







torsdag 24 november 2016

Alberto Giacometti





Jag har lärt mig att forma olika Aluminiumefolie figurer och att göra forma ett hjärta, jag har blivit inspererad av Alberto  Giacometti.



torsdag 17 november 2016

Magnetism,

På en magnet finns det en Sydpol och en Nordpol sida. Om man sätter Syd mot Nord  då Attraherar man magneten men om man sätter Nord mot Nord eller tvärtom så Repellerar man magneten och då sätts dom inte ihop.

IMG_20161117_101823.jpg

onsdag 16 november 2016

fakta om vikingatiden,

Fakta om vikingatiden,






Man klarade sig utan pengar

På forntiden hade människorna levt av djur som det fångat och växter som de hittat i skogen. Men på vikingatiden  visste man hur man skulle odla grönsaker. Människorna hade blivit bönder. Potatisen fanns inte i Sverige ännu, så i stället åt man rovor till köttet och fisken. Kvinnorna lagade maten. De malde säd till mjöl, ystade ost och kärnade smör av mjölken och tog hand om kött och fisk. Maten kokades i en stor gryta som hängde över elden mitt i rummet. Man bevarade maten genom att torka den eller lägga den i salt. Kvinnorna till verkade också alla kläder själva. De spann garn och vävde tyg. 


När man själv tillverkade allt man behöver i ett hushåll kallas det för självhushållning. Då behöver man inga pengar för att klara sig.





Trälarna ägdes av bonden.

På gården fanns det också trälar. Det var människor som inte hörde till en familjen utan bara arbetade där. De ägdes av bonden och fick göra tungt och smutsigt arbete. Bonden döpte sina trälar till fula namn. De hette kanske Kläggi, Kraka eller Fulner. Träl blev det som blivit född i en trälfamilj eller var så fattig att han inte kunde överleva utan att bli träl. många trälar hade också blivit tagna tillfånga på vikingarnas resor. Ungefär var fjärde människa på vikingatiden var träl.





Barnen skulle bli tuffa och starka,

När ett nytt barn föddes bestämde pappan om det skulle få leva. Han tittade på barnet för att se om det var friskt. Om barnet såg starkt ut lyfte han upp det och svepte in det i ett tygstycke. Så skvätte han lite vatten på barnets huvud och gav det ett namn. Men ibland hände det att barnet inte var friskt eller om man hade så ont om mat så att det inte räckte till en till familj i familjen. Det berättas att man ibland bar ut det nyfödda barnet i skogen och lämnade det där för att dö.


Barnen uppfostrades till att bli tuffa och starka. Både pojkar och flickor fick lära sig att rida, simma, och andvända vapen. De fick också lära sig att arbeta på gården. De skulle även kunna spinna, väva, och sy. Pojkarna lärde sig att tillverka redskap och att jaga fisk.

Hemma i byn,

I Norden fanns inga städer på vikingatiden. I stället bodde människorna i små byar vid vattnet. på bilden fanns kanske tio andra gårdar, Den lilla byn låg nära havet. Där kunde man fiska.


I den mörka skogen,

Männen och pojkarna i familjen är kanske ute och fiskar just nu. Men de kan också vara i skogen för att jaga. Med sina pilbågar jagar de små djur som harar och fåglar. Stora djur fångar dom i fällor innan de dödar dom. Du kan säkert tänka dig hur männen tyst smyger fram till fällan för att se om det finns någon älg eller björn. Om det har,





Kungen bestämmer,


Birka var den största och första  staden i Sverige i ungefär 200 år. Man tror att det fanns en kung som bodde här. Han var ledare över människorna och bestämde vem som skulle komma in där. När arkeologerna har grävt ut staden har det hittat några gravar, som är större en dom andra. Männen som ligger begravda där har kläder av silver och guld. Med sig i graven har det hästar och vapen. Man tror att de här männen var kungar över Birka och trakten runt omkring. Människorna i staden blev säkert rädda när kungen kom ridande på sin stora häst. vanligt folk hade inte hästar. kungen höll ordning och reda i staden. När man byggde staden på 700-talet bestämde man hur alla husen skulle ligga.







Blandad fakta,


Man byggde oftast långhusen av Ek träd för att det var väldigt hållbart. Husen sattes fast av träpluggar idag använder vi spikar men på vikingatiden var det andra grejer man använde. vikingarna använde nät när dom skulle fiska. Dom fiskade flundra torsk och sill. När dom sen hade fiskat så brukade dom lägga fisken i ett vinterförråd. på vikingaskeppen hade dom ett  drakhuvud  på baksidan för att skrämma deras fiender. Man tittade på solen och stjärnorna för att kunna styra skeppet åt rätt håll.  Man tittade också på fåglarna för att veta om man var nära land eller inte.






tisdag 18 oktober 2016

Adjektiv saga

Det var en gång 2 kära köttbullar som var mycket röda en väldigt gullig dag skulle dom gå på sin smutsiga picknik, Men upptäckte ganska så snart att dom hade glömt sin fina senap, som de skulle ha till sina äckliga korvar . Självklart hade dom oxå korv bröd till den roliga korven.
istället för senap fick dom nöja sig med guldig ketchup.
Efter en liten stund cyklade en blå rabarber förbi på sin känsliga cykel och hälsade argt. När dagen började dra sig mot sitt Dumma slut sa dom Fult hejdå och gick till sina håriga  hem.

fredag 7 oktober 2016

Norden

Norden
Sverige

Golfströmmen 

Skandenam

Kebnekaise 

Folkmängd: 9 miljoner 
huvudstad: stockholm
statsskick: Monarki
Valuta: Svenska  kronor. 

Sverige ligger upptill på jordklotet, långt uppe i norr.
Det är ett litet, och skogigt land som många människor på jorden inte vet särskilt mycket om. Jämfört med jätteländer  som USA och Ryssland, så är Sverige mycket litet. Sverige skulle få plats 21 gånger inom USA:s gränser. Egentligen är det otroligt att det går att leva så nära Nordpolen som vi gör,



Kallt i norr, varmare i söder.


Sverige är ett långt och smalt land. Från norr till söder är det ungefär 157 mil. Det gör att vi har helt olika klimat i nordligaste Lappland och sydligaste Skåne.
När det är dags för vår jackan i Skåne är det fortfarandre vinterkläder som gäller i Lappland. Att klimatet är så olika gör att naturen inte ser likadan ut överallt. En del växer och djur klarar att leva i kyla, andra behöver mer värme.




Finland 

Folkmängd: 5.3 miljoner
Huvudstad: Helsingfors 
Statsstick: republik
valuta: euro 

Skogen är en bra naturtillgång för finland.

Finland har så mycket skog så dom kan göra hur mycket papper som helst och sen exportera det.

Finland brukar kallas De tusen sjöarnas land. I själva verket finns det minst 188 000 insjöar i Finland. För det mesta är vattnet så klart och rent att de som bor i närheten Kan andvända det som dricksvatten.

i de södra delarna av landet ligger sjöarna så tätt och är  så fulla med öar och vikar att det inte syns var den ena sjön slutar och  nästa börjar. Det är som en labyrint.

Man brukar säga att finlands största sjö är Samien. Men egentligen är inte Samien en sjö utan  ett helt system av sjöar som flyter ihop med varandra. På somrarna kan man åka med vita dubbeldäckade ångbåtar på Samien och njuta av naturen där.






Norge

Folkmängd: 4,8 miljoner 
Huvudstad: Oslo
Statsskick: monarki 
Valuta: norska kronor
   
fisket är en av dom naturtilgångar i Norge.

Olja är en av dom viktigaste naturtilgångarna i Norge.


 Norge  är Nordens bergigaste land. Längst kusten stupar bergen brant ner mot Norska havet, som denna del av Atlanten kallas. På många ställen går havet in i långa, Smala och djupa viker som kallas fjordar. En fjord  kan vara lika djup som fjällen runt omkring är höga, alltså  över tusen meter. Landets längsta och djupaste fjord är sognefjorden. Den är 20 mil lång och 1 300 meter på det djupaste stället. Ju längre norrut man kommer i Norge , desto kargare blir det i landskapet. 


Danmark 


folkmängd: 5,5 miljoner 
huvudstad: köpenhamn 
Statsskick: Monarki
Valuta: Danska kronor.

Danmark är det minsta av de fem länderna i Norden. Hela landets areal är något mindre än Jämtlands län i Sverige. I gengäld har Danmark mycket bra och odlingsbar mark som utnyttjas maximalt. Med sina cirka 5,5 miljoner invånare är Danmark det tätast befolkade landet i Norden. I och omkring huvudstaden Köpenhamn bor det cirka 1,2 miljoner människor.

Danmark är en konstitutionell monarki. Drottning Margrethe II har ingen reell politisk makt, och Folketinget är landets högsta myndighet. Danmark är medlem i EU, men har behållit kronan som valuta. 


Island

Folkmängd: 0,3 miljoner
Huvudstad: Reykjavik
Statsskick: republik
Valuta: isländska kronor

Island gjordes av ett vulkanutbrott på havets botten. 

Fisket är en viktig naturtilgång för island.

Island är två och en halv gång så stort som Danmark, men bara lite över en procent av landet kan odlas. Det mesta av landskapet består av stora lavaområden och många glaciärer. Landet har endast 329 000 invånare och mer än hälften av dem bor i och omkring huvudstaden Reykjavik.
Island är en republik med en president som väljs direkt av folket. Presidenten utser formellt statsministern. Alltinget är den högsta myndigheten på Island.










Näringskedjor och kretslopp i naturen.

Naturens kretslopp

Näringskedja 





Vi har gräs som gör sin egen näring med hjälp av Vatten,Luft och solijus. Gräset är då en producent.
Då kan gräset leva och växa.
Sedan finns det djur som äter gräset. Det kallas för konsumenter. 
Det kan nu komma större djur som äter som äter de mindre djuren. Människan är en toppkonnsument.
Vi är i slutet av en näringskedja för vi har inga naturilga fiender.
Detta är en näringskedja.


Kretslopp

Ett kretslopp är när allt går runt hela tiden om och om igen.
En räv äter smådjur som har ätit gräs. När räven dör blir den till ny jord med hjälp av nedbrytare. Daggmasken är en viktig nedbrytare.
Jorden suger nu upp näring från rävens jord och nytt gräs kan växa så de små djuren kan äta av gräset. Allt börjar om igen.



Näring

Näring är de nyttigheter som behövs för att levande ska kunna växa.
Man kan säga att det är mat. 
Näring görs av växterna som djur eller vi sedan äter.
Då får vi i oss näring.
Djuren och vi kan inte göra näring utan vi måste äta nått som växer eller äta djur som har ätit något som växer. 
Därför är det jätteviktigt att vi är rädda om vår natur så att den kan producera näring.




Näringskedjor och kretslopp i naturen.

Naturens kretslopp


Näringskedja


Vi har gräs som gör sin egen näring med hjälp av Vatten,Luft och solijus. Gräset är då en producent.
Då kan gräset leva och växa.
Sedan finns det djur som äter gräset. Det kallas för konsumenter. 


fredag 30 september 2016

Ekologi




Förklarade ord

Ekologi betyder hur växter ,djur och allt annat i naturen lever tillsammans . När dessa lever tillsammans och allt fungerar är det ett bra samspel .De är beroende av varandra. Isolerad betyder att något är enskilt och helt ensamt. En ört är både stjälken och blomman på en blomma. Blomman på en ört utan stjälk är det vi kallar blomma.

Träd


I Sverige har vi både lövträd och barrträd. Vi har mest barrträd i Sverige. I södra Sverige hittar man mest lövträd och i norra delen finns det det mest barträd. Det vanligaste barrträdet är björk.  Ett träd måste vara minst 5 meter högt och ha en tjock stam. På stammen sitter det en trädkrona. Barrträd tappar inte sina barr på vintern men lövträd tappar sina löv. Träd blir ofta gamla. Ett träd har årsringar som visar hur gammalt trädet är. Buskar har flera stammar och är längre en ett träd.
Djur,

Växtätande djur är djur som bara äter sånt som växer.kaniner,ko,häst
Djur som äter både växter och  kött  kallas allätare människan,björn.  asätare är Djur som äter rester av döda djur. Gam och hyenor,frossa. Ett rovdjur är djur som äter levande djur örn,lejon.




måndag 26 september 2016

Geografens testamente

Geografens testamente del 3 de djupa skogarna.


  1. Det åkte till värmland.
  2. Den hette klarälven.
  3. Den heter tiomilaskogen
  4. Det kallas glesbygd.
  5. För att hästen inte släpper ut avgaser.
  6. Dem andvände en kompass.
  7. Det är ett stort område med fällda träd.
  8. Dem åkte till lappland.
  9. Luleå och Umeå.
  10. Det finns en som heter Akkajaure.
  11. Det heter bäck.


Geografens testamente del 4 Den långa kusten,


  1. Bäckar och älvar rinner nästan aldrig ut i havet.
  2. Den heter östersjön.
  3. Dem kom till ett vatenkraftvärk där man gör elekrisetet.
  4. Den kallas höga kusten.
Landet har höjds.


Geografens testamente del 5 det stora öarna.


  1. Den hette ölandsbron.
  2. Det är en helt öppen yta.
  3. Den heter det stora allvaret.
  4. Den hette långe Jan
  5. För att man ska se hur dom mår och hur långt dom har flygit.
  6. Dom åkte till Gotland.
  7. Den hette ringmuren.
  8. Dom kallas raukar jungfrun är Sveriges största rauk En rauk är en abrasion formad sten. 






Geografens testamente del 6 de höga fjällen,

  1. fjäll har inga träd längst upp.
  2. Det är Sveriges största vatten fall.
  3. Man bryter malm.
  4. Same är ett folk slag i norrland dom dödar renarna.
  5. En lång vandrings slinga.
  6. Det är ganska högt och finns inte så mycket syre.
  7. Det heter Kebnekaise.
Geografens testamente del 7 det tusentals öarna


  1. Den heter Götakanal.
  2. Mellan Söderköping och vännersborg. 
  3. För att det finns röda maneter och röda berg.
  4. De heter väderöarna och Klosteröarna.
  5. När det var is tid så slipade isen mot berget.
  6. Den heter bohuskusten.







måndag 5 september 2016

Detta är jag!

Jag heter Amelia och jag är 10 år. Jag älskar handboll, ridning och tennis.